HM Dronning Margrethe II's altertekstiler

Dronning Margrethe har designet i alt 4 antependier (alterbordsforsider) og fire tilhørende messehageler i de liturgiske farver. De blev taget i brug første søndag i advent i 1987. Desuden har hun designet bispekåben, som blev taget i brug ved den årlige reformationsgudstjeneste i oktober 2000.
 
Alle fire messehageler hænger til daglig i glasmontre under Domkirkens kor, hvor de kan ses på tæt hold. De indeholder centrale symboler i kristendommen som viser, hvor omfattende Dronningens viden er, og hvor forankret hun er i den kristne tro.
 
På siderne nedenfor fortæller den tidligere kirkeværge Henning Ehlers Olsen om altertekstilerne. Thorkild Sørensen er fotograf, og sognepræst Henning Wehner bærer messehagelerne.

Det grønne sæt er det sæt, der bruges oftest, nemlig i Hellig tre konger-tiden og den lange Trinitatistid fra Pinse til Advent.

For Dronningen hænger roserne og Sønderjylland sammen, men rosen er også et gammelt kristent symbol.

Læs mere og se flere billeder her.

Det violette sæt bruges i advents- og fastetiden, som er forberedelsestider til de store højtider jul og påske.

Læs mere og se flere billeder her.

Det røde sæt: Rød er blodets og Helligåndens farve, så det røde sæt bruges kun 2. juledag (Sankt Stefans Dag) og på de to Pinsedage. Det betyder, at det kun skal bruges tre dage om året.
Læs mere og se flere billeder her.

Det hvide sæt bruges på kirkens festdage: Juledagene, Påskedagene og tiden mellem Påske og Pinse.
Læs mere og se flere billeder her.

Bispekåben: I Dronningens design til bispekåben genfindes elementer fra det hvid/gyldne altersæt. Kåben er i perfekt samspil med domkirkens øvrige farver, men den kan også i sin diskrete farveholdning passe fint alle andre steder, hvor biskoppen fungerer i ornat.
Læs mere og se flere billeder her.

Nedenfor ses de liturgiske farvers fordeling på søn- og helligdage i løbet af kirkeåret.