Hellig 3 konger

6. januar er det Hellig Tre Kongers dag. Det er den dag man traditionelt afslutter julen og tager sit julepynt ned. Det er næsten helt vemodigt, når julepynten er pakket væk, og en lang, mørk januar venter forude. 
Heldigvis er der helligtrekonger – den dag, hvor de tre vise mænd, Caspar, Balthazar og Melchior, som vi kalder dem, efter at have fulgt ledestjernen fandt det lille Jesus-barn i krybben i Betlehem.
I gamle dage markerede aftenen julens afslutning og blev fejret med god mad, hygge. Til markeringen har man nogle steder brugt de særlige Hellige tre Kongers lys der er et tregrenet lys. Skal det være helt rigtigt skal der være lidt krudt indstøbt i lyset så julen kan slutte med et brag. De kan stadig købes (uden krudt) på nogle museer og missionsselskaber.

Vi har hverken indkøbt særlige lys eller fået krudt indstøbt i hjemmestøbte, men med tre adventslys fra tilbudskassen i supermarkedet og en særlig pen til at male på stearinlys, er vores Hellig Tre Kongers lys malet af børnene et januar hit.

I Spanien er det helligtrekongersdag, at børnene får julegaver. Tænd et – eller tre – stearinlys, og servér æbleskiver og en kop te, mens du fortæller dit barn om de tre vise mænd og børnene i Spanien, der først får gaver i dag.Man kan også selv lave sine lys.

Tidligere holdt man de tolv juledage i hævd, de var tid til eftertanke og ro. Nu er julen over, så snart vi er forbi 2. juledag, men ”enkelte beholder også juletræet” frem til Helligtrekonger ifølge denne artikel.

Her kan man læse om andre skikke, bl.a. at gå med stjernen, hvor man gik rundt og sang og fik en skilling. Dette tiggeri blev forbudt herhjemme, men stjernemændene kendes stadig i Sverige, hvor de kan være en del af Luciaoptogene.

I Vendsyssel gik man med rumlepotten dvs. at lave nytårsløjer, ikke bare nytårsaften men også helligtrekongersaften.

Uddrag fra Peters Jul:
”Se, nu er da julen straks forbi;
det er helligtrekongers aften.
Så ender den rare jul; men vi
er glade, at vi har haft den.
Tre lys har vi tændt – tænk engang! –
for kongerne, de, som bragte
Jesusbarnet en julepresent;
vi ved det, for Far har sagt det.
Her sidder vi ved vort lille bord
og ser, hvordan lysene brænde;
når de er slukkede, siger Mor,
at så er julen til ende.”